torsdag 28 februari 2013

Lata jordgubbar !

I år tänker jag försöka odla lite jordgubbar. Men jag har ingen aning om hur man gör. Vilken sort är bäst, hur sköter man dom som bäst.
Jag vill bara kunna sätta ner en planta och sen ska de va klart. Hoppa ut i gröngräset på morgonen och plocka in några till filen. Enkelt och lättskött !! Nu har jag ju hört att det inte är så enkelt, men hos mig får det nog bli det.
Smultron fanns det i massor när vi köpte torpet...eller i alla fall en massa plantor utan smultron. Dom är borta nu, in med lite nytänk :))
Ja ! jag lever väl kvar här i drömmen om våren, för jag tänker inte ens säga snö en gång till..så det så
Godkväll

onsdag 27 februari 2013

Ingen dröm ! På riktigt....

Så här på kvällskvisten. Kände bara ett stort behov av att tala om en sak. Jag har varit ute med min mamma idag... På riktigt !!!
Vi har lunchat ihop, knallat runt i affärer. Hon försvann inte tack och lov. Kände bara sådan glädje när vi satt tillsammans och åt, kände glädje när vi gick och tittade i sportaffären, babblade om allt och inget. En mysig mor och dotterstund. Känner glädje över att ha mamma i mitt liv.
Det är inte alltid så, ibland blir man lite trött och känner krav, men jag är så glad att hon finns och att hon fortfarande är pigg och glad 85 år ung
Det gäller att ta vara på det glada roliga mysiga i livet. Inte fokusera på trista saker, dom kommer i kapp tids nog.
Glädje :)

Den som väntar på något gott...vill inte vänta för länge !

Fram med kratta och spade !

Har man en ivrig man så har man. Här ska byggas soldäck minsann, före tomater och dill och före gumman Tö
Här kan man inte vänta på att snön ska försvinna av sig själv...
Nej då fram med kratta och spade och bort med snöskiten


Efter kratta och spade !
 Jag säger då det, innan jag vet ordet av så sitter vi på var sin solstol på ett nybyggt soldäck
Min man har ingen som helst lust att vänta tills snön behagar försvinna från torpastugan !
Det minsta jag kunde göra var att bjuda på en kopp kaffe och goda hembakta bullar..och en hel massa sol förstås. Utomhus vid solväggen..mm gött !

tisdag 26 februari 2013

Tappade bort min Mamma !

Hittade bilden i en blog, lånat den lite !
Jag och min mamma skulle ta en tur till Storstaden Stockholm. Vi skulle ta tåget och vara en hel dag där, shoppa träffa lillsis..och ha det mysigt.
Jag sa till min mamma att vi borde ha en rullstol med oss. Nej säger hon, inte behövs det, jag går ju till Willys och handlar med rollatorn vajer dag.
Ok! sa jag och så bar det iväg. Väl framme så gick vi affär in och affär ut. Mamma stannade i varje liten butik och tycktes aldrig få nog.
Under tunnelbanan hade dom öppnat ett jätte varuhus, kommer inte ihåg namnet. STORT var det, och mamma var överallt. Vi bestämde att jag skulle gå lite på egen hand och så blev det.
När det hade gått nån timme började jag leta efter mamma. Hon fanns inte att hitta någonstans. jag letade och letade och tåget skulle gå om någon timme. Jag sprang in och ut överallt, men hon var borta. Jag visade bilder bölade och skrek, men ingen kunde hjälpa mig.......
Och herregud vilken tur att jag VAKNADE...ur denna hemska mardröm.
Nu sitter hon hemma ( förhoppningsvis ) och löser korsord i hemmets lugna vrå

söndag 24 februari 2013

Lite sommarbilder bara !




En Saftig tomat !
Söta sockerärtor
Mera smaskiga Tomater
Den fina diskebänken !
Och så lite kryddor

Dom här bilderna får visa att det faktiskt kan vara sommar, och den kommer nog i år också :)

Här är dom !

mm just de !
Pelargonerna ( en del av dom ) som övervintrat. Idag har vi varit ute i törpastugan och fikat för första gången i år. Hög mysfaktor trots snö och kyla. Men solen lyste så fin på vår lilla stöva !

Det blev en äggmacka och kaffe i finkopparna. En härlig känsla :)

Men det är mycke snö, väldans mycke snö.
I dag tyckte vi oss se björnspår ? rävspår, älgspår och ett och annat Lodjurs-spår...eventuellt såg vi även elefantspår !!
Det var så spännande att låta fantasin flöda, i själva verket så tror jag mer på hare och  rådjur.
Nu är vi på gång i alla fall :) å de e ju kul

fredag 22 februari 2013

Hej du glade !


Mårbacka  !

Tog en titt ut till torpet i går. Har en samling pelargoner som övervintrat. På söndag ska jag klippa ner dom. Dom har övervintrat varenda en
LYCKA :)
små små gröna blad lyste i solen när jag kom in i stugan.
Gnälla kan man ju göra i evighet på trist väder, tröttsamt jobb, dåliga relationer ja allt, men inte kan man gnälla när pelargonerna ler emot en och säger
HEJ där du glade, ta hand om oss nu och se varje dag som en ny utmaning.
 Idag var en ny dag när jag vaknade, den har jag försökt att ta hand om, kanske  inte lyckats särskilt bra, men gjort så gott jag kunnat.
I morgon tar jag barbarnet på bussen och reser änna till Mariestad ( hela 4 mil ) till min väninna som har sitt barnbarn med i samma ålder. Vi ska gå på kondis och bara njuta av livet.
Önskar alla en god helg
Ta vara på stunden !


Sopsortering !

lånad bild !
Soporna måste sorteras, dom vi har inne och dom vi har ute. Jag befinner mig i en fas där soporna har samlats ! inombords och utombords.
Var ska jag börja?
I dag på morgonen var jag på väg att göra mig av med den största sopan...Latmasken ! mmm den är svår att göra sig av med. Man får lirka och dra och den vill inte gärna lämna sitt sköte. Jag ska nog få ut den luringen såsmåningom
Det är ju vår snart,,,jadå det är vår snart och då måste man sortera en del, jag tänker på garderoben...hujjedamej. Därinne ska ni veta döljer sig en hel del sedan förra seklet. Men i dessa dåliga tider med neddragningar och allt! Rätt som det är lägger man ner sjukhuset och då har jag inget jobb...så nä det får la hänga ett tag till,man vet ju aldrig.
Det finns en del som måste sorteras inombords också. En känsla av otillräcklighet, den sopan är inte att leka med. Jag jobbar med den.

torsdag 21 februari 2013

Glada underbara sommar !

finurlig pryl !

Mamma i pappersfabriken !

Nu börjar det kännas, så fort fröpåsarna har klivit innanför dörren ; ja ! då kommer den känslan, känslan av att snart få gräva ner fingrarna i jorden igen.
Min mamma fick tjänstgöra som bytt-tillverkare förra sommaren, hon får det jobbet även i år.
En praktisk pryl och billigt blir det. Köp en sån vettja !
Bara tanken på att få rota i pallkragarna och pilla ner små frön i byttor gör mig glad.

onsdag 20 februari 2013

Jo det där klivet !

mm !
Genast fick jag ta ett kliv tillbaka innan jag ens hunnit tänka tanken. Men det blev ett bra kliv. Ibland rusar tankarna i väg och innan man vet ordet av så händer något som får en att förstå bättre.
Jag är åter på ruta ett och tänker utgå därifrån i morgon ändå !!
Idag har jag nosat lite i frökorgarna, de första påsarna är inhandlade och det verkar ju som att våren är på väg om man ska tro det tidningen säger.
Godafton i stugorna :)

Ett försiktigt kliv !

Gammal blir som ny, de e så man ska tänka . Det är aldrig försent att ändra sig.
I morgon börjar det. Nya utmaningar, vet inte vart dom leder men en liten koll blir det.
Man måste ju börja någonstans. I morgon tar jag ett kliv( försiktigt dock! Ska se mig om lite så att säga.......,,

Sanningen i vitögat !


Vandring i Spanien mot Santiago de compostela ! 2010


Glada fötter, friska pigga fötter

Ja och se så det blev !

Aldrig kunde väl jag ana att jag skulle sitta och sukta över spilld mjölk !. Inte skulle väl jag ha krämpor som bromsar mig. Jag skulle ju vandra jorden runt. Men idag inser jag att det finns gränser även för en tidigare piggfotad 57åring. Det är bara så trist att komma på det.
Nu är det ju ingen ko på isen, det blir le väl...
Allting har en ände och korven den har två, så har jag hört att man ska säga. Och jag hoppas att höfteländet läker ut, så att jag åtminstone kan gå en vända runt torpet.
Nu vet ju jag att det finns de som har det värre och inlägget är endast gnäll och åter gnäll. Det blir le väl :)


tisdag 19 februari 2013

Seriös överdrift !

En torpabild mitt i smörjan !
Så får det bli ! Lite grönt lite trams och lite seriöst. I dag ska jag vara seriös........
En stund i alla fall.
Jag har fått massage idag, rygg massage 50 minuter..i 20 minuter låg jag och undrade : När ska hon börja massera. Hon använde 2 liter olja minst för att smörja och smörja in min rygg ( seriös överdrift ) antagligen måste jag varit helt uttorkad, i 25e minuten kände jag plötsligt en liten hårdare nypa på ena axeln, och ja lite lite på den andra. Rätt som det var så la hon en varm handduk på min rygg och torkade bort all olja. ja ! då var det klart sa hon.
Och med dom orden ringande i öronen knallade jag därifrån och bestämde mig för, i fortsättningen kunde mannen min göra jobbet för halva priset, om han vill förstås :)

Trams !

Underbara sommar !
Det är ju så här den här bloggen ska vara, full med grönska och blommor. Men nu när pallkragarna är täckta med snö och man får skotta sig in på tomten, ja då känns det lite trist. Så det kanske är så att vinterhalvåret borde bloggen heta något annat än Torparbloggen ! TRAMS kunde vara ett bra namn :) jag älskar att tramsa, tramsa bort snö och elände, för inget blir bättre av att klaga, snön trillar ner ändå.
Men nu får den väl heta Torparbloggen ett tag till....snart smälter snön.
Och tomatfröer sätter jag första mars :) Glädje

måndag 18 februari 2013

Bullshit !


jösses aaaaamalia !
 Ja då var det gjort, besöket hos Doktorn, ja jag använder stor bokstav för nog har jag respekt för den mannen !!! Man kan säga att han botat mig...för några timmar i alla fall.
Han säger att jag har en trokanterbursit, det låter som bullshit eller hur ?

Det är en inflammation i höftleden :( Först klämde Doktorn på området....och J....ar vad ont det gjorde, sen hade han mage att bända mitt ben åt alla håll, jag är glad att det sitter fast fortfarande, därav respekten !
Sen skakar han på huvet och låter mig förstå att så här länge ska man inte gå med det onda ...
Hepp !! han går ut och återkommer med den största spruta jag någonsin sett
 ( här vill jag ha lite medlidande ) han markerar och spritar och HJÄLP nu kom sprutan ut på andra sidan hann jag tänka...ujja mig vad ont det gjorde.

Klart sa han som om inget hade hänt. Nu tar du det lugnt. vilar, ingen städning ( här kom lite mer respekt )
Inga lyft och ja, helt enkelt ta det lugnt och sök omedelbart upp sjukgymnasten

Ni förstår ju själva att det är lite synd om mig just nu !

På en höft !

lånad bild ! ( det är inte jag, men kunde varit :)

I dag ska det hända då
Doktorn ska titta , känna på min höft. Jag är nästan övertygad om att det är träning som fodras.
Han kommer att säga till mig : Jo kära torpfru, här är det en soffpotatis som masat sig hit ser jag !!!

Jag kommer naturligtvis ställa mig i försvarsläge och visa upp allt ont som jag har, eller vänta nu, hur gör man det ?

Hur som helst så ska jag gå dit i dag och hoppas att det finns någon lösning,
Sjukhustes hårda golv går nog inte att åtgärda med remiss, nä skulle inte tro det. Dom ortopediska skorna, ja dom skulle jag ju kunna använda mer förstås och slänga mina rosa foppa på tippen !
Hörs senare.
Tänk lite på mig idag, skulle göra mig lite gladare :)

lördag 16 februari 2013

En riktig vän !

Sann vänskap !
Visst är det härligt att ha en riktig vän, en vän som skulle stötta ( inte försvara) om du så hade rånat en bank. En vän som står ut med att du är ledsen, arg sur och en smula trist. Kompisar kan man  ha i överflöd om man vill, men riktiga vänner växer inte på träd...
Ibland har man vänner som man tror är riktiga vänner, men när det kniper och ett förtroende missbrukas, ja ! då vet man.

torsdag 14 februari 2013

Knäck med kokos på !

När andra satt i hemmets lugna vrå och mumsade på sina hjärtliga gelehallon, så satt jag hos tandläkaren. Alltså jag är döskraj för tandis. Men jag har en underbar tandläkare, hon sköter mig med varsam hand och är så försiktig.
Typsikt nog så gick hon och bröt foten i förra veckan :(( Och jag skulle dit idag....Ni fattar inte vilken ångest det innebar för mig.
Nu hade jag sån himla tur så jag fick den i mina ögon näst bäste, han skötte sig bra och det firade vi med mumsiga kakor..ja inte direkt dock det fick gå några timmar.
Jag var livrädd även som liten, vi i familjen hade en fruktansvärd hemsk tandis, han hette JORDAN. Det luktade illa i lokalen och jag fick ta ett djupt andetag och andas ut först när jag var klar ( liiite överdrift men ändå )
För att klara av tandibesöket samlade jag tomflaskor på vägen dit. Dom gömde jag under stentrappan in till kliniken. När jag var klar gick jag direkt till kiosken och pantande dom. Jag inhandlade knäck med kokos på :)) jami vad gott dom smakade i min mun.....................och ajajajaj vad jag fått lida för det efteråt.
Mitt tips idag:  Ät inte godis direkt efter tandisbesöket det gjorde jag när jag var sju år

söndag 10 februari 2013

Snart slutsvamlat !

Härliga grödor
Snart får det vara slut på vinter och snö. Laddar snart inför en skön torpasommar. Fröer och jord ska inhandlas....Detta får bli mitt nya mantra
 " Bättre jord under fingrarna än snö i jorden "

Puhh !

När jag var hos fru Doktorn så tyckte hon att Motion var ett bra sätt att få ner Kolesterolvärdet. Man skulle svettas sa hon !!!! men gullavacker ! jag svettas och svettas var eviga dag ju ! i alla fall senaste veckorna. Ska inte det hjälpa, nä då ska man alltså springa simma ( då blir man ju i alla fall blöt, bra fuskfaktor där )
Få upp flåset och jaga lite. Gå ut med hunden en rask promenad varje morgon före frukost
Låt mig se.
Jag går upp kl 05.00 varje dag ( inkluderar sovmorgon, det finns inte i vår familj :)
Jag går inte ut med hunden, så där missar jag redan poäng, vi har ingen sån ! Här skulle jag ju kunna gå ut med mannen ....nje tveksamt
Från kl 07.00 till ca 16,00 går jag fram och tillbaka på jobbet !som om inte det skulle räcka ?
Vet ni jag lägger ner nu. Ni hör ju själva så jobbigt det blir
Krav ger mera krav och det utsätter jag mig inte för denna vintriga söndag.

lördag 9 februari 2013

Längtar tillbaka !

En älskad kakelugn !
Men bara till den här, den värmde så gott, det luktade så gott..ja herre jisses så gött det var med kakelugnen kalla vinterdagar som denna.

torsdag 7 februari 2013

En skakande upplevelse !

Oskakad !
Jag älskar filmjölk, jag verkligen älskar det. men den måste skakas innan man häller upp. Häromdagen till frukost hade gubben min plockat fram min älskade fil på bordet. Korken satt på.....trodde jag..
Shake it baby sa jag och omfamnade paketet och skakade loss.....ajajajaj locket hade gubben skruvat av , och satt på det bara litegranna, när han så snällt redan skakat på eländet. Ja resultat av morgonens skakande upplevelse ! gardiner med fil, stolar med fil, Bibban full med fil, hela golvet med fil,man kan säga att det var fil al over the place ..liksom
Tips ! kolla att korken sitter på ordentligt före skaket

onsdag 6 februari 2013

Ho va ju rätt så snäller fru Doktorn !

Jag är så glad, eller i alla fall lite glad. Fru doktorn sa : Du ska vara stolt över ditt midjemått !!!Yes jag visste väl att nått skulle vara bra,,,,,,,ja alltså några cm mindre gjorde ju inget .........men asch !
Sen var det ju lite si och så med det där provet som visar kolesterolvärdet...njaaa det kunde ju vara lite lägre. Men inget oroväckande, lite mer motion skulle nog göra nytta sa ho !!
Ja så var det ju alla krämporna dårå..........Vi tar det i ett annat inlägg, låter mig glädjas över midjemåttet och firar med en gomuffins, bakade av min sonhustru moa Det var vit choklad i dom, Jami ! så gott

tisdag 5 februari 2013

Fru Doktorn !


Avklädd !
 I morgon ska jag klä av mig. Hos Fru Doktorn. Vi som jobbar mycket nätter har fått den stora äran att bli undersökta på landstingets bekostnad. Hur mår vi egentligen...Det är den stora frågan ?
Fick höra av en kollega att Doktorn mäter midjan...............hmm ! det blir inte kul. Sen ska hon lyssna på hjärta och lungor. Vi har tagit prover innan så vi får veta hur vi har skött oss när det gäller kosten ! Men ostbågepåsen, den åt jag efter provtagningen PJUH ! de e lugnt

Ja hujjeda mej, det är liksom ingen ide att gömma sig nu inte. Det är bara att hålla andan...eller nej det går kanske inte så bra. Då lägger man in mig på någon överfull avdelning där ingen hinner med mig.
Hur var det nu med alkoholvanorna ? Jag dricker nästan inget vin alls...eller i alla fall inte dagen före provtagningen.............
Sover jag bra after nattjobbet. Den frågan kan jag svara helt ärligt på  NEJ !
Det ordnar sig nog !

måndag 4 februari 2013

Om inte om fanns !

jadå, förra årets skörd !
Tänk OM inte det ordet fanns, då skulle allt vara mycket enklare. För då skulle man inte tveka utan bestämma sig för att den här sommaren blir underbar OM den inte regnar bort.
OM solen får lysa tillräckligt bra då lyckas man ju med nästan allt OM den inte är för stark.
Egentligen så skulle ingen klaga OM man fick välja väder själv.................. Men vad håller jag på med. Jag försöker skriva ett inlägg OM ingenting. Jag är så trött så OM jag inte hade en säng skulle jag somna här på stolen framför er !
För ni sitter väl här troget och läser min blog OM inte så hoppas jag att ni somnar gott i kväll :))
 I morgon ska jag skriva ett inlägg OM vettiga ting
GOD NATT

Lurad !

Gör allt för att framkalla våren !
Precis när man trodde att våren smög sig på..ja ! liksom.
Här ligger man och sover ett par timmar och så vaknar man till ett snötäckt landskap. Nu får det vara nog med " snöskiten " för i år. I alla fall om man frågar mig !